Solar power, nu 2200 SEK på 100 klubbens La Unica konto

Stort tack till alla som sponsrar La Unica.

Det är mycket som händer. Föreställ dig att folk förr gick ihop för att tillsammans kunna påverka pris och större inköp. Det kunde vara att få el till byn, att bygga ett vattenkraftverk i byns å eller liknande. Till detta behövdes lånas pengar, tillsammans så gick det vägen.

I Afrika så är de fattigaste inte kreditvärdiga. Banker har svårt att låna ut till familjer som inte tjänar några pengar knappt, och det är bra, för hur säkert skulle annars besparingar och annat vara. Ibland så faller familjer för ockerräntor, precis som här hemma. Hur kan man stävja detta och samtidigt se en ljusare framtid?

När jag ser den fattiga byskolan LA Unica Child Care centre så ser jag hängivna vuxna som arbetar tillsammans i ett kollektiv där de hjälper sina och andras barn att skaffa en grundskoleutbildning. Dessa familjer är de fattigaste i samhället. De har inte råd att låta sina barn gå i riktiga skolor, skolor som är finansierade av staten. De hänvisas till gatan eller skolor som La Unica. Lärarna består av arbetslösa akademiker som hellre arbetar gratis för busspengar än går sysslolösa. Skolan går runt på ca 3000 SEK i månaden, med 240 inskrivna barn fördelat på 8 klassrum. Ja det är trångt, men det finns en värme och glädje. Ett starkt begär att lyckas i skolan.

För ett år sedan var det endast 40% av barnen som hade elektriskt ljus hemma. Föreställ dig vad elektriskt ljus gör för dina möjligheter att studera läxor. Klockan 7 är det beck-mörkt vid ekvatorn, året om. Föreställ dig sedan en lampa som är stark som en rejäl ficklampa. Den får sin energi från solceller som laddats under dagen. De 20 Light emitting dioderna (LED) drar endast 5 watt tillsammans och de varar mer än 20000 H brinntid.

Att ha en sån här lampa är drömmen, när väl insikten om att de finns infunnit sig, genom grannar som villigt visat upp sin förbättrade standard. I affären kostar lampan 185 SEK. Om man handlar stora kvantiteter får man köpa lampan för 93 SEK som är grossist priset. För att få köpa till grossistpris så måste beställningen överstiga 8800 SEK på ett bräde.

Detta är bakgrunden. Vad har detta med ditt eller mitt liv att göra, precis så mkt som vi själva avgör faktiskt. Förra året så testades konceptet att gå samman och handla till grossistpriset. 120 familjer i kenya tog emot lampor som 66 svenska familjer/personer hade sponsrat. De Kenyanska familjerna som inte kände till den utmärkta kvaliteten på lamporna satsade själva 20 SEK var. En del tvekade, kändes som att slänga pengar i okänd tunna.

Idag är det många som kan vittna om kvaliteten av produkten. Min fråga till familjerna i KEnya är. Skulle de ha möjlighet att investera ytterligare kontanter själva i en dylik lampa om de fick en microkredit och veckovis betalade resterande belopp tills lampan var finansierad helt och hållet av dem själva?

Ja, du frågar dig säkert, varifrån skulle de få pengarna? Idag använder de någon form av fotogenlampa och den veckovisa kostnaden för ljusfotogenen är ca 8 SEK. Det är enkel matematik att se att lampan skulle betala sig ganska snabbt. Inte många veckor skulle behövas till återbetalningen.

Vem skulle då kunna arrangera denna typ av microkredit. Det måste vara en organisation som redan har dem i sitt register, känner till deras kreditvärdiget etc. javisst det skulle kunna vara skolan där deras barn går. Det är mycket för barnens studiemöjligheter som de är villiga att satsa på dessa lampor.

Var kommer då vi svenskar in i bilden? Den ursprungliga fakturan till “SmartSolar Kenya”  måste ju betalas direkt vid leverans av lamporna. Dels med kenyanska kontanter och sedan till resterande belopp med Svenska sponsor-pengar. Skolan är inte kreditvärdig hos något företag, men kan mycket väl administrera både distribution och återbetalningar.

Upplägget är att låta dina sponsorpengar arbeta minst två gånger! Först som microkredit utan ränta, motsvarande deras veckovisa alternativa kostnad för ljusfotogen. När väl LA Unica erhållit familjernas återbetalning av sin microkredit så har La Unica både fått en förstärkning till sin volontärverksamhet för de 240 barnen i grannskapet, men även en möjlighet att som organisation i samhället få nya uppgifter. Att genom besparingar kunna gå in med kontantinsats i andra investeringar, där familjerna genom LA Unica erbjuds den microkredit som de annars aldrig skulle erhålla. De är inte kända hos banker och kreditinstitut i städerna. De bor utanför städerna, odlar sin mat själva, säljer en del av det de odlar på lokala marknader och har därigenom några få Schillings att handla något för. Av dessa schillings går ca  30% till ljusfotogen, resterande till skolavgifter och annat nödvändigt.

Jag tror att var och en som läst detta brev noga kan se de möjliga underverk som dessa lampor kan utgöra för varje familj som har en sådan i sitt hem. När jag var i Kenya 2008 så satt vi länge och pratade vid den öppna eld som utgjorde ljuskällan förutom ljuset från den fotogenlampa som även fanns där. Föreställ dig nu en växande befolkning, där varje träd som får stå kvar utgör skugga i en otroligt varm miljö. Varje träd och skugga innebär mer fukt i marken och varje träd svettas. Fukten som träden genererar bidrar till bättre skördar och bättre villkor för familjerna vid ekvatorn.

Vad tänker du nu? Tänker du att det skulle kännas bra att varje år vid denna tiden sätta in 100 på La Unica kontot? Om du gör det så föreslår jag att du gör det meddetsamma och om det går notera en autogiro som faller ut nästa år och framöver.

Var med och påverka där det märks direkt och där varje krona kommer dit den ska. Jag låter inte en enda krona hamna i fel ficka. Varje krona investeras i SOLAR_LED lampor, av högsta kvalitet. Studera “Firefly 5” hos producenten http://www.barefootpower.com  Lamporna säljs i Kenya genom företaget smartsolar som använder Barefootpowers hemsida, men har några rader på Facebook (http://www.facebook.com/pages/Smart-Solar-Kenya-Ltd/115466568522248?sk=info .

Känns det otryggt. Lita då på mitt namn och att vi 66 tillsammans köpte lampor för 15000 förra året. Leveransen skedde i Sept, se i bloggen

Viktiga ord är skrivna. Vill du vara med detta året och framöver. 100 SEK/år på La Unicas konto i Sverige. Det är Swedbank som hanterar internetkontot. Jag har öppnat det å La Unicas vägnar. Clearingnumret är långt men det ska vara så.

 

Stort tack för att du hjälper miljön och familjer i Kenya, vänlig hälsning Pappa Hans Strandberg

Advertisement

One thought on “Solar power, nu 2200 SEK på 100 klubbens La Unica konto

  1. Pingback: En summering, in swedish! Have applied for sponsorship of solarlamps-mikrokredit « La Unica – Kenya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s