På svenska

Hej min vän, blivande vän, släkting eller kollega!  Jag börjar med att ge nedan exempel på vad som kan göras efter år av utbildning.

Zooma in på bilderna, vad ser du i ansiktena? Jag ser längtan, undran, hopp, glädje, mogen lättnad, vilja att “pay it forward” och stolthet på jobbet!

serah-outside-their-house paul_cd_oct_09 084  sarah ombati at university Photosarahinlab sarah at naivasha sarah ombati at la unica DSC09140

Efter en för mig lång tids sjukdom väljer jag att ta ett par minuter och uppdatera bloggen (2014-10-06). Den nivå som jag nu har valt att ha på mitt engagemang i Kenya baseras på att möjliggöra utbildning till någon eller några personer i taget alltefter egen ekonomi och ert stöd.

De flickor som blivit sponsrade i High School:

dscn4286 Eva saraandteresiahatprincipal Sarah och Theresiah rita_happy Rita ROSE MWENDE_798x598 Carol

Under årens lopp så har det blivit många utvecklingsprojekt kring La Unica. Lite för många för min egen hälsa, men samtidigt har engagemanget gett mening. Skulle jag valt bort Kenya om jag vetat att det fanns gränser för vad man kan göra? Nej jag skulle inte valt bort Kenya, UBUNTU är medmänsklighet, men jag hoppas att jag hade satt gränser för mitt engagemang. Definierbara, avgränsade. Det är så lätt att allt växer och växer, när det finns så otroligt mycket man kan göra för andra människor.

På La Unica har det förutom moraliskt stöd till ledarna där, för min del handlat om privata insamlingar för sponsring av färg, fönster, dörrar, solcellslampor i taket på skolan, pennor och böcker. Betonggolven ordnade de helt själva, då 100 familjer gick samman och la 70 SEK var (inte allt på en gång). Det är ganska spännande faktiskt vad grupper som fungerar kan åstadkomma tillsammans. Skolan är sedan ett par år nu registrerad i Kenyas utbildningsväsende, genom att de har uppvisat goda resultat i nationella prov etc. Det går framåt för dem.

IMG_0128 The window frames after fixing DSC02520 DSC02546ballastonfloor scan0007_allkids_bookmarks name tags gifts to david

De största enskilda projekten har varit

1) Den första solcells-kampanjen som 2011 resulterade i elektriskt ljus i 120 familjers hem inklusive ljus i taket i 5 av klassrummen, biblioteket och kontoret på La Unica Child care centre! Dina 100 SEK eller mer gjorde en skillnad för minst en familj, då varje hundralapp insamlad motsvarade en skrivbordslampa baserad på Solceller och LED teknik. Totalt kostade kalaset 15000 SEK Ett symboliskt ljus för varje lagd 100 SEK Det projektet krävde mycket kraft av mig så när blivande student Philip OKSA´s mikrolån projekt sjösattes, så funderade jag ut ett smartare helhetsgrepp kring sponsringen. Jag kände att jag behövde vila. Jag är tacksam för Philips idé om att praktiskt prova det som många pratar om, mikrolån. Jag hade inte tänkt så långt själv.

DSC02508 DSC02544 DSC02555 DSC02551

2) Ubuntu fonden etablerades Dec 2012 på 15000 SEK. utifrån Östermalmskyrkan, Kristianstad vars medlemmars volontärarbete på Erikshjälpen. Hjälpen till självhjälp är mer än tydlig. 120 nya Firefly solcellslampor från Barefoot power och Smartsolar Kenya köptes och familjerna tog mikrolån i fonden för att själva göra rätt för sig. Tanken var att ersätta de farliga Lysfotogenlamporna hemma med säkra, kostnadsbesparande solcellslampor.

DSC01397 launica children new yrs 2014 DSC01413   DSC01398

Lysfotogen kostar ca 25 SEK per vecka, försök föreställ dig vad en investering i en Solcellslampa a´180 SEK kan göra för en familjs ekonomi, både på kort och lång sikt. De flesta familjerna på La Unica har råd att lägga ut mellan 40-100 SEK kontant för en lampa. Återförsäljarna säljer endast lamporna kontant, så La Unica familjerna går ihop och köper gemensamt 120 lampor till bulkpris. La Unica lägger ut kostnaden för dessa lampor vid leverans. Varje familj som vill köpa en lampa, lägger en kontantinsats och tar mikrolån hos La Unica och gör sedan avbetalningar på resterande lampkostnad till La Unica. Hjälp till självhjälp. De enskilda familjerna har betalat tillbaks sina mikrolån och därför är fonden fylld igen. Projektet blev en bas för vidare investeringar.

parade flowers la unicaNu är det La Unica Child Care Centre som ansvarar för hur fonden ska användas. Då många familjer utifrån torka har mindre mat över att sälja för en monetär extra class of 2013 with staffinkomst, avvaktas lite stabilare tider. I detta läge med torka är det svårare att administrera mikrolån, även för en grupp där man känner varandra. För min del så ser jag gärna att de får ihop 10 familjer som är beredda att ta mikrolån, som sträcker sig över drygt två år, med “taklyse” i sina bostäder utifrån solceller på taket. Dessa tio familjer skulle med sitt exempel inspirera fler att våga, våga tro på framtiden, inte bara maten för dagen. Men det gäller att ha disciplin och övertygelse om att regelbundna avbetalningar på teknik som på sikt sparar kerosene kostnaderna, är vägen ut ur fattigdomens bojor.  Betalar de enskilda familjerna tillbaka sina mikrolån till La Unica återigen, så har de tillsammans resurser att investera i nya solcellslampor och cirkeln sluts och börjar åter. La Unica´s ledare är duktiga och själva i behov av att få “taklyse”, så de kommer inte vänta mer än nödvändigt med att starta upp “taklyse” mikrolånen.

Vill du vara fadder till något barn i en för mig känd familj, så säg till, en sådan förmedling är fullt möjlig. Ett helt års utbildning för tonåring i Kenya kostar 200 SEK per månad, mycket pengar för de flesta familjer där. Vill du gå ihop med några vänner eller sponsra en del av någons utbildning så ange ditt månadsbelopp. Skriv ditt namn+utb på autogirot, så hamnar det rätt.

Bilder från tidigare projekt finner du på länken   (www.100klubben.wordpress.com)

Jag skulle aldrig riskera mitt goda namn! Du kan vara säker på att varje krona kommer fram. Se tidigare framgångar på bloggen nedan!

 www.betyder.nu  Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

 

Mvh Hans Strandberg (STH, fack 087 Sannarp)

Advertisement
Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s